zondag 11 november 2012

UITKOMST GEURONDERZOEK STANK OVERLAST DOOR TEELING PETFOOD VEENWOUDEN BV

Beste mensen wij worden nu 3 jaar geconfronteerd met de aanhoudende overlast veroorzaakt door Teeling petfood Veenwouden BV.
Na het faillissement van Viando petfood in september 2009 is Teeling petfood in november 2009 uitbater geworden van deze fabriek. Direct zijn toen de problemen aangaande stank en geluid hinder / overlast begonnen / verergerd. Wij zijn nu dan dus drie jaar verder! Zijn de problemen en de overlast opgelost? Nee!
In deze drie jaar is er voortdurend strijd gestreden  met Teeling en met name met de gemeente Dantumadiel om een eind te maken aan de aanhoudende overlast. De gemeente is meerdere keren duidelijk gemaakt dat de vergunning verleent in 2007 aan deze instelling (toen nog Viando) een onvoldoende bescherming van milieu, woongenot en gezondheid van omwonenden bied. De voorwaarden van deze vergunning geven het bedrijf teveel ruimte en maakt handhaven zeer lastig, een probleem dat de gemeente Dantumadiel in de nieuwe vergunning in 2011 gewoon doorvoerde! Opmerkelijk te noemen. 
Eindelijk is het rapport aangaande het geuronderzoek opgelegd door de Raad van State afgerond.
De conclusies die  gemaakt worden laten duidelijk zien waar de zere plek zit. Tijdens de zitting van de RvS van 5 december 2011 is door de gemeente aangegeven dat de handhaving zou plaatsvinden op de in de aanvraag van de nieuwe vergunning bepaalde kleine geurcontour. In het onderzoek komt pijnlijk naar voren dat de uitstoot zou voldoen aan de grote geurcontour van 2007 en niet aan de geurcontour aangevraagd in de vergunning van 2011.
Beste mensen dit is waarom wij de voorschriften van 2011 willen aanpassen en is er terecht bezwaar gemaakt tegen deze vergunning. De kleine geurcontour, dus het beloofde terug filteren van 85% van de uitstoot, wordt dus NIET gehaald. Uit het onderzoek blijkt dat er  65% zou worden gehaald. Dit is zelfs minder dan met het oude gebruikte systeem wat ondertussen vervangen is door de gaswas installatie.
Wat zijn wij er nu dan drie jaar later mee opgeschoten? Niets! De situatie op dit moment zou dus dan zelfs minder zijn dan in de oude situatie.
Dit kun je de gemeente Dantumadiel aanrekenen, met hun stug volhouden aan de vergunningseisen en het weigeren van deze gemeente om de kleine geurcontour in de vergunning op te nemen.
Ook kun je de oprechtheid van Teeling in twijfel trekken, er is op meerdere momenten tijdens hoorzittingen en rechtszaken bij hoog en bij laag beweerd dat Teeling aan alle normen zou voldoen en in plaats van de beloofde 85% al tot 92% zou terug filteren. Dit wordt door het geuronderzoek dan ook tegengesproken.
Conclusie is dan ook dat Teeling petfood en met name de gemeente Dantumadiel in de afgelopen drie jaar er niet in zijn geslaagd om een goede oplossing te vinden voor de aanhoudende overlast van stank en geluid.
Het milieu, woongenot en eventuele gezondheid wordt hierdoor geen recht aangedaan, dit behoord volgens ons tot een primaire taak van een gemeente.
Gemeente Dantumadiel U faalt, U offert de omwonenden op ten behoeve van een commerciële onderneming. Pas Uw plan van aanpak nu eindelijk aan en kom op voor Uw burgers! Pas de vergunning aan en pak deze ondernemer op een goede manier aan zodat wij op een normale manier en met plezier in Uw gemeente kunnen wonen!